RszMail: Vigyáz az autómra

… és a Tiédre is, ha regisztrálsz!

Valahogy így lehetne kezdeni egy bemutatkozó posztot. Az előző alkalommal leírtam, hogy mi vezetett az RszMail elkészítéséhez; most lássuk, pontosan mit is tud a végeredmény!

Röviden: vigyáz az autódra*. Kicsit hosszabban: lehetővé teszi, hogy mi (közösségként, mindannyian) vigyázzunk egymás autóira.

3_vedelem

Az RszMail fő szolgáltatása az, hogy biztosítja a regisztrált járművek tulajdonosainak elérhetőségét — ebben a tekintetben olyan, mintha az emberek felmatricáznák az autójukra az e-mail címüket és/vagy telefonszámukat. Amiben többet tud a matricánál, az az, hogy a tényleges elérhetőséget titokban tartja, így megőrzi az autós anonimitását, amit azért ugye szeretünk.

Tehát az RszMail nem fogja lekapcsolni az úgy felejtett lámpát, nem fogja felhúzni helyettünk az ablakot, és nem fog arrébb parkolni a tilosból (ejnye-bejnye). De esélyt ad a segítő szándéknak, és ez sok helyzetben már elég lehet.

A városban járva-kelve sokszor láttam olyan autót, amelyikkel volt valami gond, amiről a sofőrje valószínűleg nem tudott. Biztos vagyok benne, hogy nem csak bennem mozdul meg ilyenkor valami “Jó lenne segíteni, de nem tudok”-érzés.
Hiszen egyrészt nem ismerem a tulajdonost, nem tudom, mennyi időre hagyta ott az autóját, ezáltal nem tudom, mennyire súlyos a probléma (egy pár órát például vígan elvilágít magában a kocsi egy jó akkumulátorral).
Másrészt pedig én is gyarló vagyok, és ha nem vagyok közvetlenül érintett, akkor nem fektetek túl sok energiát a potenciális jó cselekedetbe.
Harmadrészt, ha van is épp egy e-mail cím vagy telefonszám az autón, az szinte mindig egy céges elérhetőség, amelyen keresztül ritkán érhetjük el közvetlenül a sofőrt.

Ha viszont ott az eszköz, amely egyértelműen (rendszám), gyakorlatilag nulla energiabefektetéssel (mintaüzenet küldése) és anonim módon (azaz például a beégés veszélye nélkül 🙂) biztosítja a gyors üzenetküldést, akkor sokkal inkább hajlandó vagyok néhány kattintással javítani a karmámat.

Van egy álmom: hogy belül minden ember szeretne segíteni a másiknak, hogy mindenkinek jó érzés az, ha jót cselekedhet.

3_mlk

Van még egy álmom: hogy az ilyen embereknek az adott helyzetben eszükbe jut az RszMail. Ehhez persze először azt kell elérni, hogy elég nagy legyen annak az esélye, hogy egy véletlenszerűen választott autó rendszáma szerepel az adatbázisban. Ezt az esélyt kétféleképpen lehet növelni:

  • vagy a feliratkozó autók számának kell növekednie,
  • vagy a véletlenszerű választásnak kell kevésbé véletlenszerűnek lennie.

Nyilvánvalóan az első lehetőség lenne az optimális megoldás, de a második se olyan rossz kezdet. Ha például valamilyen területen (egy cég telephelyén, egy bizonyos utcában, egy kerületben, egy városban, …) jelentős lesz a regisztrált autók sűrűsége, akkor egy onnan kiválasztott autó jó eséllyel fog szerepelni az adatbázisban.

Két ilyen terület már növekedésnek indult az országban: az egyik Budapest XI. kerületében, a másik pedig egy kis dunántúli községben. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon mi (és hol) lesz az a kritikus sűrűség, ahol egy problémás jármű esetén az emberek az RszMail-hez fordulnak. Bízom benne, hogy hamarosan kiderül!

belyeg128

*: A posztban (meg úgy általában az egész blogon) az “autó” alatt gyakorlatilag bármilyen, rendszámmal (vagy legalábbis jól látható egyedi azonosítóval) ellátott járművet értek. Még véletlenül se szeretném diszkriminálni a motorosokat, kamionosokat, trolivezetőket, traktorosokat, lovaskocsisokat, utánfutósokat, stb. 🙂


Hogy mit honnan:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .