Korai húsvét az Égvemaradt.hu-n!

Bár még nincs itt 2021 húsvétja, elrejtettünk nektek egy apró húsvéti tojást (vagy inkább nevezzük a “hivatalos” nevén: easter egget) a Műszerfalon: egy titkos kombóval elővarázsolhattok egy új mezőt az Egyéb adatok szekcióban, ahová beírhatjátok aaaz… <dobpergés>

OTP gépkocsinyeremény-betétkönyvetek számát!

— Bocsánat, micsodát?
— Az OTP gépkocsinyere…
— Igen, igen, akkor jól értettem… De… Miért?

Úgy értem… Hogy jön ez ide? Az Égvemaradt.hu-hoz?

Nos, ha benned is megfogalmazódtak a fenti kérdések, az teljesen rendben van. És az is, ha esetleg már az “OTP gépkocsinyeremény-betétkönyv” kifejezésnél elakadtál (ha mondjuk 50 évesnél fiatalabb vagy).

Mi az a gépkocsinyeremény-betétkönyv?

Ez a csodaszép szóösszetétel, amelyet öröm a GUI számára elfogadható hosszúságúra rövidíteni, elválasztani, vagy csak egyszerűen a hivatalos írásmódját megtalálni, egy érdekes pénzügyi entitást takar. A napi.hu tökéletesen összefoglalja a lényeget:

A konstrukciók egyszerűek: az ügyfél beteszi a pénzét egy kisebb összegű bankbetétbe, ami ugyan kamatot nem nagyon fizet, de cserébe rendszeresen részt vesz egy soroláson, amelyen autót nyerhet a szerencsés kliens. A bankbetét és nyereményjáték ötvözetéből álló konstrukció 2021-ben lesz 60 éves Magyarországon.

Szóval a mi szempontunkból ez egy nyereményjáték, ahol egy pénzintézet havonta kisorsol néhány szerencsést, akiknek vesz egy-egy autót a kevésbé szerencsések pénzének hozamaiból (illetve a szerencsések dönthetnek, hogy az autót kérik-e, vagy az árát).

De ezzel még mindig ott marad a kérdés, hogy hogyan jön ez az egész az Égvemaradt.hu-hoz. A válasz: sehogyan. Hogy akkor miért csináltam meg ezt a fejlesztést az oldalra? Na, erre már három válaszom is van.

Miért került ez az Égvemaradt.hu-ra?

Először is: mert megtehetem. 🙂 Az a jó az Égvemaradt.hu fejlesztésében, hogy hozzáadni korlátlanul lehet. Senkinek nem kötelező használnia az újdonságokat, és ezeknek a — nevezzük így: kísérleti — funkcióknak nem kell megfelelniük semmiféle komoly (pl. igazgató-) tanács elképzeléseinek.

Másodszor, és ez már inkább szól a tényleges motivációról: mert szükségem volt rá. Az történt ugyanis, hogy bár jómagam soha nem áldoztam (pénzt) a szerencsejátékok oltárán, a párommal mégis hozzájutottunk 🙂 egy ilyen betéthez, és úgy döntöttünk, hogy ha már így alakult, akkor nem váltjuk vissza, hanem játszunk. 😮 Ki tudja, talán még nyerhetünk is egyszer!

Igen ám, de az OTP-s srácok is cselesek: semmilyen módon nem értesítenek, ha nyertél, még a saját hivatalos appjukon keresztül is hónapról hónapra neked kell(ene) lekérdezned, hogy vajon kisorsolták-e a betétedet. A viselkedésük amúgy üzletileg érthető — az át nem vett nyeremények tovább kamatoznak nekik, és mivel egy hónap után már maga a nyereményautó nem, csak a sorsoláskori ára kérhető, az infláció nem jelent számukra kockázatot. Ennek aztán meg is látszik az eredménye: ha jól számoltam, jelenleg 675 át nem vett nyereményt tartanak számon, amelyek közül a legrégebbit 1982-ben sorsolták ki.

Na de most, ha már érintetté váltam, mégsem hagyhatom, hogy elússzon egy esetleges nyereményautó, nem?! Természetes, hogy minden sorsolás után ellenőriznem kell, vajon kihúzták-e a számomat. Viszont mivel ez a feladat eléggé rendszeres, sőt, mondhatni monoton, ráadásul az esetleges elfelejtésének nagy ára van, egyértelmű, hogy nem lehet, illetve nem szabad humán erőforrással megoldani – ide bizony gép kell. Ha pedig az OTP — a saját érdekei miatt — nem biztosítja ezt a gépet, akkor — a saját érdekeim miatt — magamnak kell azt elkészítenem. Hát akkor automatizáljunk!

Az xkcd örök érvényű klasszikusa nálam szerencsére nem teljesült

Az automatizálást amúgy nem kell túlmisztifikálni, a teljes kód elfér egy fél képernyőn, a két kulcsszó a curl és a cron. Utóbbi miatt került fel végül ez a funkció nyilvánosan az Égvemaradt.hu-ra.

Mivel a lejáró műszakiról szóló emlékeztetőket már úgyis cronnal küldjük ki, igazából adta magát a dolog. Hiszen tulajdonképpen az egész oldalnak pont az a célja, értelme, küldetése (ide most ilyen fokozódóan drámai-magasztos zenét kell elképzelni), hogy e-mailben értesíti a felhasználókat, ha valamilyen számukra fontos esemény történik — egy autó megnyerése pedig eléggé kimeríti az esemény fogalmát, nem? (Itt vége van a zenének, és jönnek fanfárok a következő képhez.)

Aki akar(na), az persze beleköthet(ne) ebbe az új feature-be (is). Álljon itt ezért egy kis kérdések-és-válaszok-blokk, hátha mindenki megtalálja benne a saját fenntartását és a hozzá tartozó — remélhetőleg megnyugtató — választ.

1.
— Mi lesz azokkal a betétesekkel, akiknek jelenleg nincs járművük, azaz akiknek éppen hogy nyerniük kellene egy autót, hogy rendszámuk legyen? Ők hogy regisztráljanak az Égvemaradt.hu-ra?
— Egyrészt rendszám nélkül is lehet regisztrálni, másrészt viszont ennek a funkciónak egyáltalán nem célja, hogy bevonzza azokat, akik csak emiatt regelnének. Ez az OTP biznisze, nem a miénk. Tekintsünk rá úgy, mint egy apró figyelmességre, egy kis köszönetre azoknak a felhasználóknak, akik már itt vannak. Hadd örüljenek neki azok, akiknek esetleg segít, és ne azokkal kezdjünk el azonnal foglalkozni, akiknek épp nem!

A rajz apropója most éppen a foci volt, de bármi más is lehetett volna

2.
— Szerintem adatvédelmileg aggályos az, hogy meg kell adnom a betétszámot az oldalon! Honnan tudhatom, hogy a szám ismeretében nem fogjátok megkaparintani a nyereményemet, ha kisorsolnak?
— Egy: megígérjük. Kettő: a betétszámok nem titkosak, maga az OTP is publikálja például az át nem vett nyereményekhez tartozó számokat.

3.
— Mit tegyek, ha több nyereménybetétem is van? Több számot is meg lehet adni a Műszerfalon?
— Egyelőre nem, minden felhasználó csak egy betétszámot adhat meg. De ha ebben a helyzetben vagy, akkor írj egy emailt az info@egvemaradt.hu-ra, és megoldjuk! 😉

Elég már a szövegből! Hol az easter egg?

Ha megjött a kedved az új funkció kipróbálásához, kövesd az alábbi lépéseket:

  • Jelentkezz be a fiókodba és lépj be a Műszerfaladra.
  • Görgess le az Egyéb adatok szekcióban lévő Előfordulási helyek mezőhöz.
  • Írd be ebbe a mezőbe, hogy “OTP” (idézőjelek nélkül). Ha már írtál ide valamit, akkor azt nem kell kitörölnöd, egyszerűen (szóközzel elválasztva) írd be az OTP-t a meglévő előfordulási helyek után.
  • Mentsd el a változtatásokat a szekció végén lévő Mentés gombbal.
  • Töltsd újra az oldalt.
  • Ekkor a Mentés gomb előtt megjelenik az új mező, az értéke pedig 000000000 lesz. Add meg itt a betétszámodat (a kétjegyű sorozatszámot és a hétjegyű sorszámot egybeírva).
  • Töröld ki az előfordulási helyek közül az OTP-t.
  • Mentsd el a változtatásokat a szekció végén lévő Mentés gombbal.
  • Az új mező mindaddig látszani fog, amíg ki nem törlöd belőle a számot. Ha így teszel, eltűnik, de a fenti lépésekkel bármikor ismét elővarázsolható. 🙂

Még néhány technikai apróság

Az OTP minden hónap 15-én sorsolja a nyereményeket. Az automatikus ellenőrzés valamikor ezután, általában a következő napon, délben fut le. Az esetek nagy részében sajnos nem nyernek a megadott betétszámok, ilyenkor semmi nem történik, senki nem kap értesítést.

Ha viszont az OTP bármi mást válaszol a lekérdezésre, mint az általunk előre beprogramozott negatív válasz, akkor a rendszer levelet küld. De nem ám a felhasználónak! Hanem egy Égvemaradt.hu adminnak, mert elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy minél kevesebb embertársunk kapjon feleslegesen szívrohamot egy esetleges téves riasztás miatt. Ugyanis ilyen téves riasztáshoz vezethet az, ha:

  • az OTP megváltoztatja az interfészét, akár formailag, akár tartalmilag (és ezt természetesen bármikor, szabadon megteheti)
  • valami gond adódik a lekérdezés közben, pl. hálózati probléma, valamilyen tűzfal vagy szerverhiba miatt

Szóval sajnos még a “nem negatív” válasz esetén is esélyes, hogy az adott betétszám nem nyert, ezért a felhasználók idegeinek borzolása helyett először egy ember ellenőrzi majd, hogy tényleg egy szerencsés nyertest köszönthetünk-e az Égvemaradt.hu-felhasználók soraiban. És ha igen, akkor természetesen azonnal admin üzenetben értesíti az illetőt.

Ilyen jó lenne, ha nyerne valaki 🙂

Ha esetleg még mindig felmerülne egy negatív gondolat, íme a fenti kérdések-és-válaszok-blokk következő eleme:

4.
— De akkor ezek szerint egy admin hamarabb fog értesülni a nyereményemről, mint én magam!
— Igen, ez így van. Sőt, mondok egy durvábbat: a közjegyző meg még hamarabb értesül, az OTP alkalmazottjairól meg aztán ne is beszéljünk! Szerintem nincs ezzel semmi baj addig, amíg megbízol az Égvemaradt.hu-ban, és ezzel az adminokban. És ha már felhasználó vagy, akkor ez így van, nem igaz? 😉

Izzik a levegő az izgalomtól a nénik és az úttörő körül

Szóval röviden összefoglalva: easter eggre fel, nyerjetek egy vadiúj autót, és hadd osztozzunk az örömötökben!


Hogy mit honnan:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .